Негово Светейшество издъхна в 22.22 часа в реанимацията на Военномедицинска академия

...
Негово Светейшество издъхна в 22.22 часа в реанимацията на Военномедицинска академия
Коментари Харесай

Политици и общественици скърбят за патриарха: Отиде си достоен свещеник и човек, дълбок поклон

Негово Светейшество издъхна в 22.22 часа в реанимацията на Военномедицинска академия в София от полиорганна незадоволително, където бе признат с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит бе на 78 години.

 

" Бог да елементарни Негово Светейшество патриарх Неофит! България загуби своя нравствен татко. Той ръководеше Българската православна черква с доброта, самообладание и мъдрост. Отиде си един същински и заслужен духовник, добър човек и благоверен българин! Поклон пред паметта му ", написа във Фейсбук водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, публикувайки фотография, на която целува ръката на главата на Българската православна черква.



Съболезнования изрече и различен представител на ГЕРБ - Тома Биков. 

" Бог да елементарни нашия патриарх Неофит! Ще ни липсват неговите добрина и примирение ", заяви депутатът в обществената мрежа.



" С дълбока тъга изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като умен и мил нравствен лидер, който даваше религия и сили на миряните, даже когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му ", написа и министър председателят в оставка Николай Денков на формалната страница на Министерския съвет в обществената мрежа.



" Бог да елементарни Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Ще помним завета му за реализиране на единение, за живот във религия и благочестие. Поклон ", написа и вицепремиерът Мария Габриел.



" Негово Светейшество Неофит беше измежду малцината сплотяващи духовни фигури. България загуби един от дребното които търсеха обединяване, а не разцепление. Бог да го елементарни! ", споделя и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.



Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова акцентира, че патриархът е бил обединител и стожер.

" Бог да елементарни Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Той беше изключителна духовна персона. От погледа му струеше добрина и достойнство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир ", означи тя. 



Симеон Славчев от Политическа партия МИР разказва Неофит като един от най-хубавите и най-обичаните български духовници - необходим на Българската православна черква и на всички миряни.

" Бог да елементарни Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и да упокои душата му! Дядо Неофит беше в същинския смисъл на думата Божи човек! Дядо Неофит беше и остава вечно един от най-хубавите и най-обичаните български духовници! Дядо Неофит беше Човек и Приятел! Дядо Неофит беше берекет! Дядо Неофит беше нужен на Българската православна черква и на всички миряни! Много ще липсваш, дядо Неофит! Благодаря ти за всяка прекарана секунда с теб! Благодаря ти за другарството и общението! Благодаря ти за всичко! Почивай в мир, дядо Неофит! Вечна и блажена да е паметта ти! Дълбок реверанс! ", написа политикът.

Председателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски съобщи, добротата, милосърдието и призивите на Неофит за великодушие няма да бъдат забравени от миряните.

" Дълбоко скърбим  от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Изказваме дълбоки съболезнования към неговото фамилията и близки, както и на всички християни. Дълбок реверанс ", написаха още от Движение за права и свободи.



Съболезнования изрече и журналистът Валерия Велева.

" Бог да елементарни Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски! Тази вечер е умрял във ВМА. Беше заслужен лидер на миряните, извънреден свещеник, мил и добър човек, който възпитаваше в обич и любов към близък. Поклон ", написа във Фейсбук основният редактор на " Епицентър ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР